Doglebowe stosowanie QULTIVO
Preparat QULTIVO można stosować do rozkładu resztek pozostałych w polu po zbiorach lub żniwach oraz w celu przygotowanie pola do siewu lub uprawy dla wszelkich roślin w uprawach wielkoobszarowych, polowych, sadowniczych i pod osłonami, jak również w szkółkach, parkach i terenach zieleni, zarówno w uprawach ekologicznych jak i konwencjonalnych.
W celu poprawy właściwości fizyko-chemicznych i wskaźniki wszystkich rodzajów gleb najlepiej stosować QULTIVO dwa razy w roku podczas obróbki gleby:
- jesieńą – po żniwach lub zbiorach w celu przetworzenia pozostałości w polu, ich dalszej mineralizacji organicznej.
- wiosną – wraz z wprowadzeniem do gleby nawozów mineralnych lub w trakcie sadzenia albo siewu.
JESIENIĄ
Ilość preparatu QULTIVO na 1 ha pola zależy od ilości pozostałości roślinnych po zebraniu plonów i w zależności od gatunków roślin przedstawia się następująco:
Jeżeli po zbiorach na 1 hektarze pola znajduje się:
- 1 tona pozostałości po roślinach, należy na 200 litrów wody na 1 ha zastosować 1 litr preparatu QULTIVO
- 2 tony pozostałości po roślinach, należy na 200 litrów wody na 1 ha zastosować 2 litry preparatu QULTIVO
- 3 tony pozostałości po roślinach, należy na 200 litrów wody na 1 ha zastosować 3 litry preparatu QULTIVO
- 10 ton pozostałości po roślinach, należy na 200 litrów wody na 1 ha zastosować 10 litrów preparatu QULTIVO
Rekomendujemy dodać do powstałej mieszaniny odpowiednio proporcjonalnie 10 kg mocznika na 1 tonę pozostałości.
Tak przygotowaną mieszaniną należy pokryć glebę na powierzchni 1 ha używając opryskiwacza lub wozu asenizacyjnego. Zabieg można wykonać np. po opadach deszczu tak aby QULTIVO mógł jak najszybciej przedostać się do strefy korzeniowej roślin, można również w tym celu w razie takiej potrzeby zastosować większa ilość wody niż 200 litrów na 1 ha do rozcieńczenia koncentratu.
Słoma zbożowa ma wysoki współczynnik humifikacji. W tym celu należy ją miażdżyć i równomiernie rozłożyć na całym polu, najlepiej przed orką, poddać działaniu QULTIVO, a następnie ponownie zapakować w ziemię (głębokość zakotwienia słomy 6–12 cm)!
WIOSNĄ
Aktywacja, rekultywacja gleby.
Na około 20 dni przed sadzeniem rozsad lub wysiewem nasion, w zależności od jakości gleby, na 1 ha pola należy zastosować od 1 do 5 litrów koncentratu QULTIVO rozcieńczonego w 250 litrach wody. Ziemię po upływie 14 dni (najdalej 30 dni) należy zaorać. Aby określić jakość gleby należy przeprowadzić badanie gleby i skonsultować się z profesjonalnym doradcą.
TABELA STOSOWANIA QULTIVO
Ilości koncentratu QULTIVO i ilości wody potrzebnej do przygotowania roztworu oraz ilość zabiegów dla różnych upraw.
Grupa roślin lub sposób stosowania | Grupa roślin lub sposób stosowania | Grupa roślin lub sposób stosowania | Grupa roślin lub sposób stosowania | Dawka nawozu koncentrat QULTIVO | Liczba zabiegów | Ilość wody w litrach |
---|---|---|---|---|---|---|
DOGLEBOWO JESIENIĄ | Doglebowo | Po zbiorach w celu prawidłowego rozłożenia pozostałych na polu resztek roślinnych | W zależności od pozostałej w polu biomasy np.: | • 1 litr nawozu na 200 litrów wody na 1 tonę pozostałości; • 2 litry nawozu, na 200 litrów wody na 2 tony pozostałości; • 5 litrów na 200 litrów wody na 5 ton pozostałości. | 1 | 200 |
DOGLEBOWO WIOSNĄ | Doglebowo | W zależności od jakości gleby | około 2 litrów na 1 ha | 1 | 250 | |
ROŚLINY ROLNICZE, ZBOŻA | OPRYSKI DOLISTNE | 1 litr na 1 ha | 1 - 3 | 200 - 250 | ||
NASIONA | Moczenie | 1 litr / 1 tona | 1 | 10 | ||
SADZONKI | Moczenie | 0,25 litra | 1 | 15 | ||
ROŚLINY SADOWNICZE | Doglebowo | 3-4 tyg. przed sadzeniem roślin | • 2 litry na 1 ha lub • 20 ml na 100 m2 | 1 | • 400 lub • 4 | |
Doglebowo | W sadach i plantacjach wczesną wiosną | • 2 litry na 1 ha • 20 ml na 100 m2 | 1 | • 400 • 4 | ||
OPRYSKI DOLISTNE |
| • 1 litr na 1 ha • 10 ml na 100 m2 | 3 - 4 | • 400 • 4 | ||
ROŚLINY OZDOBNE | Doglebowo | 3 - 5 dni przed sadzeniem roślin w gruncie | • 2 litry na 1 ha • 20 ml na 100 m2 | 1 | • 400 • 4 | |
Nawożenie pogłówne | Rośliny uprawiane w gruncie | Rośliny młode lub o słabym wzroście | • 1 litr na 1 ha • 10 ml na 100 m2 | 1 - 3 | • 400 • 4 | |
Nawożenie pogłówne | Rośliny uprawiane w gruncie | Rośliny starsze lub o intensywnym wzroście | • 2 litry na 1 ha • 20 ml na 100 m2 | 1 - 3 | • 400 • 4 | |
Nawożenie pogłówne | Rośliny doniczkowe i balkonowe | Od kwietnia do października | 2 - 3 ml | co 14 - 21 dni | 1 | |
Nawożenie pogłówne | Rośliny doniczkowe i balkonowe | W okresie zimowym | 2,5 ml | 1 raz w miesiącu | 1 | |
OPRYSKI DOLISTNE | 2,5 ml | 3 - 4 | 1 | |||
TRAWNIKI | Doglebowo | Wczesną wiosną lub jesienią | 3 - 5 dni przez założeniem trawnika | • 2 litry na 1 ha • 20 ml na 100 m2 | 1 | • 400 • 4 |
Nawożenie pogłówne | • 2 litry na 1 ha • 20 ml na 100 m2 | co miesiąc | • 400 • 4 | |||
OPRYSKI DOLISTNE | • 0,5 litra na 1 ha • 5 ml na 100 m2 | 3 - 4 | • 200 • 2 | |||
ROŚLINY WARZYWNE | Doglebowo | przed uprawą w gruncie | 5 - 10 dni przed wysiewem nasion lub sadzeniem rozsady | • 2 litry na 1 ha • 20 ml na 100 m2 | 1 | • 400 • 4 |
Nawożenie pogłówne | warzywa uprawiane w gruncie | po wschodach po wykształceniu się pierwszych liści właściwych i ukorzenieniu się rozsady | • 0,5 litra na 1 ha • 5 ml na 100 m2 | 1 | • 200 • 2 | |
Nawożenie pogłówne | warzywa uprawiane w gruncie | rośliny starsze i silniej rosnące | • 1 litr na 1 ha • 10 ml na 100 m2 | co 14 - 21 dni | • 200 • 2 | |
Nawożenie pogłówne | warzywa uprawiane pod osłonami | w okresie wegetacyjnym i owocowania | • 0,5 litra na 1 ha • 5 ml na 100 m2 | co 7 do 14 dni | • 200 • 2 | |
Nawożenie pogłówne | warzywa uprawiane pod osłonami | gatunki o silnym wzroście (pomidor, ogórek, papryka) | • 1 litr na 1 ha • 10 ml na 100 m2 | co 7 do 14 dni | • 200 • 2 | |
OPRYSKI DOLISTNE | • 0,5 litra na 1 ha • 5 ml na 100 m2 | 2 - 4 | • 200 • 2 |
Zalecenia:
- Zaleca się nakładać na wszystkie rodzaje gleb, szczególnie na gleby słabe, gliniaste, solankowe i piaszczyste!
- Opryski wykonywać gdy temperatura powietrza wynosi od +5 do +25°С
- Gotowy preparat stosować o świcie lub po zachodzie słońca - rano lub pod wieczór, przy niewielkiej sile wiatru.
- Nie stosować na glebach zamarzniętych, zalanych wodą, nasyconych wodą, pokrytych śniegiem oraz podczas opadów deszczu. Za gleby zamarznięte nie uznaje sie gleby, która rozmarsa co najmniej powierzchniowo w ciągu dnia.
- Nakładać na glebę równocześnie z podlewaniem wielokrotnie przez cały sezon wegetacyjny w odstępie co najmniej dwóch tygodni (co minimum 14 dni). Ostatnie opryskiwanie należy wykonać nie później niż 2-3 tygodnie przed zbiorem!
- Zastosuj zarówno sam, jak i w połączeniu z nawozami mineralnymi lub na ich tle (przy takim połączeniu współczynnik wydajności w postaci uzyskania wzrostu plonu znacznie wzrasta).
- Nie należy przekraczać zalecanych dawek.
Przygotowanie cieczy roboczej:
- Pojemnik dobrze wstrząsnąć przed otwarciem i odmierzyć potrzebną ilość nawozu.
- Napełnić częściowo zbiornik opryskiwacza wodą (w miarę możliwości użyć ciepłej wody o temperaturze +20 do +25°С) i wlać odmierzoną ilośc nawozu przy włączonym mieszadle.
- Mieszając uzupełnic zbiornik woda do potrzebnej objętości.
- Przygotowaną ciecz roboczą stosować bezpośrednio po jej sporządzeniu.
- Nawóz można stosować łącznie ze środkami ochrony rośclin, po wcześniejszym wykonaniu próby ich mieszalności, w wyniku której nie tworzy się osad lub inny nierozpuszczalny element.
Warunki przechowywania:
- Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, w oryginalnych opakowaniach, w temperaturze od +5°С do +30°С
- Niezużyte opakowania z nawozem po terminie przydatności zutylizować.
- Termin przydatności 2 lata.
Środki ostrożności:
- Podczas pracy z nawozem przestrzegać ogólnie obowiązujących zasad higieny i bezpieczeństwa.
- Stosować rękawice ochronne.
- W razie zanieczyszczenia oczu obficie przemyć wodą i w razie potrzeby skontaktować się z lekarzem.
- Produkt nie nadaje się do spożycia, chronić przed dziećmi.
DZIAŁANIE NA GLEBY
Głównym wskaźnikiem żyzności gleby jest zawartość próchnicy, najważniejszego składnika materii organicznej w glebie. W ostatnich dziesięcioleciach sytuacja żyzności gleby gwałtownie się pogarsza. Częste przedawkowanie nawozów mineralnych prowadzi do nieuzasadnionych strat, gleba i rośliny ich nie absorbują, większość z nich trafia do wód gruntowych, zanieczyszczając środowisko i zwiększając powierzchnię gleb kwaśnych. Jest to wynikiem ignorowania praw rządzących tworzeniem się gleb i charakteru gleb. Utrzymywanie żyzności gleb jest możliwe tylko przy ścisłym przestrzeganiu i utrzymywaniu pewnej równowagi substancji organicznych i nieorganicznych w glebach.
Z czasem zaobserwowano spadek zawartości próchnicy w glebie. Spadek tego wskaźnika tylko o 0,1% prowadzi w różnych warunkach środowiskowych i ekonomicznych do spadku wydajności do 100 kg gotowej uprawy z 1 hektara. Jednocześnie na 1% próchnicy rośliny mogą zużywać 20-30 kg azotu na 1 ha.
Naruszone jest obiektywne prawo rolnictwa – prawo powrotu, gleba musi całkowicie odzyskać wszystko, co z niej pochodzi, a co nie jest stale uzupełniane ze źródeł naturalnych. W obecnej sytuacji w rolnictwie duża część plonów powstaje poprzez mobilizację żyzności gleby bez kompensacji składników odżywczych przeprowadzanych wraz z uprawą – w rezultacie stały ujemny bilans składników odżywczych wyczerpuje glebę, niszczy próchnicę.
Brak tradycyjnych form nawozów organicznych sprawia, że znajdujemy nowe rodzaje materiałów organicznych i włączamy je do nowoczesnych technologii rolniczych. Jednym z tych rozwiązań jest mikronawóz, organiczno-mineralny nawóz płynny i złożony stymulator, regulator wzrostu, rekultywujący gleby, na bazie substancji humusowych – QULTIVO.
QULTIVO koncentrat – działa jako silny katalizator: procesów biochemicznych w glebie, jej aktywności biologicznej, przede wszystkim dlatego, że materia organiczna substancji humusowych jest wykorzystywana przez mikroflorę gleby jako źródło energii i składników odżywczych.
QULTIVO pobudza wzrost i rozwój pożytecznych mikroorganizmów (bakterie zarodników, grzyby pleśniowe, bakterie celulozowe) w glebie, podczas jego stosowania, jako rekultywator po zbiorach. W rezultacie rozkład resztek organicznych i drewna (celuloza, hemiceluloza, białka, lignina) przebiega intensywniej, procesy humifikacji są przyspieszone, gleba jest wzbogacona w próchnicę. Zastosowanie QULTIVO po roku powoduje nie tylko zmiany ilościowe, ale również jakościowe próchnicy w glebie, powstała próchnica ma wysoką aktywność biologiczną, jej obecność poprawia właściwości fizyczne i chemiczne gleby.
Aby utrzymać żyzność gleby, ważne jest pełne wykorzystanie potencjału zastosowanego preparatu QULTIVO, zgodnie z dawkami aplikacji opisanymi w instrukcji stosowania.
Spalanie resztek suchych powoduje ogromne szkody w rolnictwie!
Przy jednokrotnym spaleniu ścierniska pszenicy ozimej, z wydajnością 3000-4000 kg z 1 ha, ulega zniszczeniu taka ilość materii organicznej ścierniska i powierzchniowej warstwy gleby, jaką można zrekompensować jedynie poprzez dodanie 15 ton obornika na hektar. Minimalne obliczenia pokazują, że aby zmniejszyć spadek zawartości próchnicy, konieczne jest pozostawienie co najmniej 30% gleby pokrytej resztkami roślin, najlepszym rozwiązaniem jest 100% resztek pożniwnych!
W strukturze obszarów uprawnych ciężar właściwy upraw powinien wynosić:
- wieloletnie trawy o powierzchni co najmniej 16-20% gruntów ornych,
- rośliny strączkowe – groszek, wika itp. – nie mniej niż 15–16%,
- ugór – nie mniej niż 10%.
Przetwarzanie przez QULTIVO roślin zielonego nawozu: łubin, słodka koniczyna, groszek, rzepak, gorczyca, gryka itp., a następnie ich głębokie włączenie do gleby, zapewni znaczne nagromadzenie próchnicy!
QULTIVO I RODZAJE GLEB
QULTIVO jest zalecany do wszystkich rodzajów gleb także:
- do gleb alkalicznych o niskiej zawartości żelaza;
- piaszczystych gleb gliniastych o niskiej zawartości materii organicznej (próchnicy);
- kwaśnych gleb bielicowych o niskiej zawartości próchnicy, jednocześnie z wapnowaniem;
- gleb solnych (słone bagna);
- gleb wapiennych.
Dla każdego z wymienionych rodzajów gleby zastosowanie QULTIVO daje:
- usunięcie zatrucia roślin przez zatkanie środowiska odżywiania korzeni (neutralizuje toksyczny efekt zasolenia 6-10 razy większy niż normalnie);
- zwiększa ogólne wskaźniki porowatości i pojemności wilgoci (spadek gęstości gleby)
- zwiększa zawartość azotu całkowitego, wapnia, magnezu;
- poprawia sorpcję i właściwości kwasu;
- zwiększa aktywność mikroorganizmów glebowych;
- przekształca pierwiastki mineralne w formę dostępną dla roślin;
- zwiększa aktywność enzymatyczną gleby;
- zwiększa mobilność składników odżywczych w glebie;
- zwiększa fotochemiczne wiązanie azotu i dostępność organicznego azotu glebowego dla roślin;
W różnych typach gleb występuje różna procentowa zawartość humusu od 1% do 20%.
Działanie QULTIVO ma na celu zwiększenie żyzności gleby i zwiększenie plonów.
GLEBY W POLSCE I ZAWARTOŚĆ HUMUSU
- Gleby brunatne i sodowo-bielicowe – na obszarach na północ od polskich gór (Śląsk i Małopolska) – 1,0–2,5%
- Piaszczysta, bielicowa (zawierająca wyciekające cenne rozpuszczalne minerały) i do stosowania w rolnictwie wymaga nawozów – 0,8-2,0%
- Torf (wzdłuż dolin rzecznych) – 1-6%Przetwarzanie przez QULTIVO roślin zielonego nawozu: łubin, słodka koniczyna, groszek, rzepak, gorczyca, gryka itp., a następnie ich głębokie włączenie do gleby, zapewni znaczne nagromadzenie próchnicy!
Zastosowanie QULTIVO poprawia fizyczne, fizyko-chemiczne właściwości gleb, warunki powietrza, wody i termiczne. QULTIVO wraz z mineralnymi i organiczno-mineralnymi cząsteczkami gleby tworzy kompleks absorbujący glebę, który determinuje jego zdolność absorpcyjną. Wprowadzenie QULTIVO prowadzi do tego, że substancje humusowe, otaczające, sklejające ze sobą cząstki mineralne gleby, przyczyniają się do stworzenia bardzo cennej wodoodpornej struktury grudkowato-ziarnistej, która poprawia przepływ wody i zdolność zatrzymywania wody w glebie, jej przepuszczalność powietrza.
Cząsteczki substancji humusowej QULTIVO wchodzą do struktury gleby; w ich obecności zdolność wymiany gruntów gwałtownie wzrasta. Zaadsorbowane formy składników odżywczych nie wiążą się z glebą, nie są wypłukiwane przez wodę i są w stanie dostępnym dla roślin. W przyszłości rośliny wykorzystują te adsorbowane substancje intensywniej niż z roztworu glebowego. Wszystkie przydatne mikroelementy, będące metalami, tworzą kompleksy chelatowe z QULTIVO w glebie, a następnie przenikają do roślin, zapewniając im pożywienie, a żelazo i mangan są wchłaniane wyłącznie w postaci kompleksów humusowych.
Substancje humusowe w QULTIVO, wprowadzone do gleby, przyczyniają się do utrwalania w niej składników odżywczych i ich bardziej racjonalnego zużycia. Podczas przetwarzania gleby za pomocą QULTIVO wzrasta stopień żywotności roślin strączkowych i zbóż, pobieranie fosforu z gleby o 20-25%, potasu o 23 25%, zawartość mobilnego fosforu w glebie wzrasta 1,5 – 2 razy, azot amonowy – o 2-2,5 razy, poprawia zaopatrzenie roślin w substancje odżywcze z gleby, zapobiegając wypłukiwaniu łatwo rozpuszczalnych soli potasu, azotu.
MIKROFLORA QULTIVO I GLEBY
Działanie QULTIVO w glebie nie ogranicza się do działania na mikroorganizmy, które są „odpowiedzialne” za gromadzenie się próchnicy. Wprowadzenie QULTIVO do gleby znacznie intensyfikuje aktywność różnych grup mikroorganizmów, z którymi są ściśle powiązane: mobilizacja składników pokarmowych gleby i przekształcanie potencjalnej żyzności w efektywne. Ze względu na wzrost liczby bakterii krzemianowych następuje ciągłe uzupełnianie potasu metabolizowanego przez rośliny.
QULTIVO zwiększa liczbę mikroorganizmów w glebie, które rozkładają nierozpuszczalne mineralne i organiczne związki fosforu. Po zastosowaniu QULTIVO poprawia się dostępność gleby z zasymilowanymi rezerwami azotu: liczba bakterii amonujących wzrasta od trzech do siedmiu razy. Dzięki poprawie warunków życia wolno żyjących bakterii po dodaniu QULTIVO ich zdolność do wiązania azotu cząsteczkowego z atmosfery wzrasta prawie 10-krotnie. QULTIVO działa stymulująco na bakterie guzkowe z rodzaju żyjącego w symbiozie (wspólne mieszkanie) z roślinami strączkowymi (lucerna, łubin, koniczyna, groszek, wyka, fasola), a także na mikroorganizmy ryzosferyczne żyjące w strefie wydalania korzeni roślin innych niż strączkowe.
Zatem QULTIVO w glebie stymuluje aktywność wszystkich rodzajów mikroorganizmów, wiążąc azot w atmosferze i czyniąc go strawnym dla uprawianych roślin.
QULTIVO przyczynia się do znacznej aktywacji tych grup mikroorganizmów, które biorą udział w mineralizacji substancji organicznych. W rezultacie gleba zostaje wzbogacona o dostępne składniki odżywcze. Rozkład materii organicznej powoduje powstawanie dużej ilości kwasów organicznych i dwutlenku węgla. Pod ich wpływem niedostępne związki mineralne fosforu, wapnia, potasu i magnezu przekształcają się w formy dostępne dla rośliny.
HUMATY I EKOLOGIA ZIEM ROLNICZYCH
Substancje humusowe w QULTIVO, które są główną substancją czynną, mają zdolność żelowania. Ze względu na tę właściwość po obróbce gleby preparatem QULTIVO zwiększa się jej zdolność do zatrzymywania wilgoci przez długi czas. Biorąc pod uwagę, że dzisiaj zmiana warunków klimatycznych związanych z globalnym ociepleniem na całym świecie stanowi duży problem z tworzeniem rezerwy wilgoci w glebach przedsiębiorstw rolnych uprawiających rośliny, ta właściwość QULTIVO staje się szczególnie istotna. Z drugiej strony, właśnie dzięki wprowadzeniu QULTIVO, te same gleby zachowują zadowalające właściwości dłużej podczas intensywnego nawadniania w tym nawadniania, przy użyciu dużych dawek nawozów mineralnych.
Analiza gleb, na których zastosowano preparaty zawierające substancje humusowe wykazuje, iż gleby te są bardziej odporne na działanie zanieczyszczeń chemicznych: radionuklidów, metali ciężkich (ołów, rtęć, chrom, kadm itp.) i pestycydów. W erze urbanizacji i uprawy roślin rolnych na gruntach ornych w pobliżu dużych obszarów przemysłowych jest to więcej niż istotne.
QULTIVO wiąże szkodliwe związki, tworząc kompleksy nierozpuszczalne w roztworze glebowym, ich wnikanie do roślin, gleby i wód gruntowych staje się niemożliwe! W strefach technogenicznych podlewanie gleby roztworem QULTIVO (w stężeniu 1-3 litrów na 1 ha) znacznie zwiększa aktywność biologiczną gleby i sprzyja odporności roślin na szkodliwe emisje z zakładów przemysłowych.
Współczesna produkcja roślinna jest niemożliwa bez użycia różnych pestycydów niezbędnych do zwalczania chwastów, szkodników i chorób roślin. Jednak stosowanie tych środków powoduje szereg negatywnych zjawisk z powodu ich akumulacji w glebie: mikroflora glebowa ginie, a funkcje fizjologiczne roślin są zaburzone. Trucizny gromadzą się w produktach rolnych, negatywnie wpływając na życie ludzkie. Zastosowanie QULTIVO w glebie stymuluje aktywność mikroorganizmów i przyczynia się do przyspieszonego rozkładu pestycydów w glebie. W tym samym czasie wzrasta odporność roślin na działanie tych chemikaliów, a szybkość rozkładu trucizn w komórkach rośliny wzrasta.
Wprowadzenie QULTIVO do gleby usuwa negatywne skutki wysokich dawek nawozów mineralnych, zwłaszcza nawozów azotowych.